Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревожни данни: Все по-малки деца посягат към наркотиците

23 октомври 2024, 09:45 часа • 369 прочитания

Все по-малки деца са опитвали или употребяват редовно наркотици. Възрастта е намаляла до 10 - 12 години. Тревожната информация беше изнесена от лекари и психиатри в Русе.

Най-често подрастващите употребяват райски газ, марихуана и метамфетамини, а смъртните случаи се увеличават.

ОЩЕ: Коктейл от наркотици в кръвта на Лиъм Пейн: Подробности от аутопсията

Стряскащи данни

Над един тон индийски коноп, 358 килограма марихуана и половин тон хероин. Това е само част от шокиращата статистика на агенция „Митници“ в Русе за иззети наркотици. Тези количества са открити в над 50 тайници на различни превозни средства, влизащи през Дунав мост в България. А случаите на отравяне на деца и младежи с така наречените „дизайнерски дроги“ нараства лавинообразно.

"В спешно отделение са пристигали деца, които са в безпомощно състояние. Имало е тежки случаи, които са ни шокирали. Част от тези дроги действат толкова бързо и много често се отключват други заболявания, за които лицето дори не е подозирало. За съжаление има и случаи, които са с фатален край", каза пред БНТ Алисе Муртезова,  административен директор на Университетска болница "Медика".

ОЩЕ: НАП и Агенция „Митници“ ще се борят срещу хазарта и наркотиците

Тревожна тенденция е и увеличаването на опитите за внос на синтечни наркотици, като фентанила, който е изключително силен и смъртоносен. 

А местата, откъдето могат да се купят и употребят наркотици, са безброй. От паркове и градинки до елитни заведения и разбира се - в интернет.

Според психиатри, най-важното, за да се спасят подрастващите от наркотиците, е родителите да обръщат повече внимание на деца си и при най-малкото съмнение веднага да потърсят специализирана помощ.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес