Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски каза каква ще е първата руска стъпка към мир

23 октомври 2024, 12:03 часа • 1740 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски даде повече подробности какви могат да са първите стъпки на Русия, които да прокарат пътя за преговори за прекратяване на войната

Още: Зеленски здраво изплаши Москва

Да не се удрят енергийни обекти и товарни кораби

Стоп на въздушните атаки срещу украински енергийни обекти и товарни кораби - това може да е знак, че Москва е готова да спре агресията си в Украйна, смята Зеленски. Пред журналисти в Киев в понеделник той заяви, че „когато става въпрос за енергетиката и свободата на корабоплаването, постигането на резултат по тези въпроси би било сигнал, че Русия може би е готова да прекрати войната“.

Още: Бивши български военни действат активно за Путин и срещу НАТО: Имена и примери от украински доклад

Украйна се готви за мъчителна зима, след като поредица от руски ракетни удари по топлоелектрическите централи унищожи почти половината от енергийното ѝ производство. Сега страната до голяма степен зависи от своите АЕЦ и от вноса на енергия от европейските страни. Ако Москва и Киев се споразумеят да прекратят ударите по енергийните си обекти, това ще бъде значителна стъпка към деескалация на конфликта, заяви Зеленски във връзка с атаките на украински дронове срещу руски петролни рафинерии: Украинските удари намалиха сериозно обема на преработката на петрол в Русия (САТЕЛИТНИ СНИМКИ).

По-рано през годината се заговори за преговори между Русия и Украйна за спиране на взаимните удари по енергийната инфраструктура, но Москва отрече да има такива разговори.

Що се отнася до товарните кораби на Украйна, които са подложени на обстрел, откакто през 2023 г. Русия едностранно се оттегли от т.нар. зърнена сделка, е ясно колко важни са за световната продоволствена сигурност: Великобритания: Путин прекъсва хранителната помощ за Ивицата Газа.

Снимка: president.gov.ua

„По време на първата среща на върха за мир видяхме, че може да има решение за енергийната сигурност. С други думи - ние не атакуваме техните енергийни инфраструктури, а те не атакуват нашите. Може ли това да доведе до края на горещата фаза на войната? Мисля, че е така“, каза Зеленски.

Още: Парадокс: Повечето одобряващи Путин руснаци искат точно обратното на неговите действия

"Земя срещу мир"?

Готовността на Русия да преговаря „зависи на първо място от изборите в САЩ“, каза още украинският лидер: „Не защото ще има нов президент, а защото в момента вниманието на САЩ е насочено към изборите, и мисля, че това вероятно прави всяко рязко изявление предизвикателно. Те не искат допълнителен риск".

Зеленски отрече да е обсъждал със западните държави сделка „земя срещу мир“, която би довела до включването на Украйна в състава на НАТО в замяна на отстъпване на територии, които в момента се държат от Русия.

„Очевидно е, че някои партньори могат да се замислят за това, но те не съобщават това директно чрез мен, а по-скоро чрез медиите. Във всички дискусии сега поставяме въпроса за гаранциите за сигурност, а най-силната от всички е НАТО“, каза той. Покана към Украйна за членство в НАТО е първата точка от "Плана за победа" на украинския президент.

Още: Франция иска да се обсъди разполагането на "неядрени сили" в Украйна

Една от другите точки е пакет за неядрено възпиране на Русия. Зеленски отново припомни, че с Меморандума от Будапеща през 1994 г. Украйна се отказва от ядрените си оръжия в замяна на гаранции за сигурност, включително от Русия. „Не получихме нищо в замяна освен пълномащабна война и много жертви“, каза той, цитиран от Financial Times. „Ние нямаме ядрени оръжия, не сме в НАТО и няма да бъдем в НАТО по време на войната. Ето защо се нуждая от този пакет за възпиране".

Още: Зеленски за пръв път поясни какво предвижда пакетът за неядрено сдържане срещу Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес