Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последните подсъдими по делото "Октопод" - отново с условни присъди

06 март 2023, 14:52 часа • 1567 прочитания

Нови условни присъди за последните подсъдими от делото "Октопод" - Марчело Джотолов и Янко Попов.

Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС), който потвърждава присъдата на закрития вече спецсъд отпреди пет години.

Джотолов и Попов бяха единствените признати на две инстанции за виновни за изнудване на бившия полицай Николай Денков преди 16 години. По това обвинение двамата получиха условни присъди от по 3 години затвор и глоби от по 4000 лева. Припомняме, че тогава бяха оправдани основният подсъдим по делото Алексей Петров, Антон Петров и Кирил Топалов. 

Миналата година Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдите им заради неясни мотиви в решението на втората инстанция. Според ВКС от решението не става ясно кой от подсъдимите какви конкретно заплахи е отправил при изнудването на Денков.

Решението на апелативния съд не е окончателно и подсъдимите могат да го обжалват пред ВКС, пише lex.bg.

Делото "Октопод" не може да приключи окончателно вече 13 години след шумната акция на МВР и прокуратурата от февруари 2010 г. Тогава беше арестуван Алексей Петров и обвинен, че е лидер на престъпна група за рекет и изнудване. Първоначално делото беше внесено в Софийския градски съд през 2011 г. и в продължение на две години беше гледано от съдия Румяна Ченалова. След това обаче тя беше уволнена и делото трябваше да започне отначало. Междувременно бяха създадени специализираните съд и прокуратура и тъй като делото трябваше да започне отначало, процесът беше пратен в спецсъда.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес