Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След половин година в Космоса: Четирима астронавти се завърнаха на Земята

12 март 2024, 16:45 часа • 4415 прочитания

Четирима астронавти от четири държави се върнаха на Земята с капсула на SpaceX след шест месеца прекарани в Космоса. Така приключват половингодишна мисия в Международната космическа станция, предаде БГНЕС.

Тяхната капсула премина през САЩ в тъмнината преди зазоряване местно време и падна в Мексиканския залив. Жасмин Могбели от НАСА, пилот на хеликоптер, ръководи завръщащия се екипаж от датчанин, японец и руснак.

Още: Астронавтите от "Аксиом-3" се завърнаха успешно на Земята (ВИДЕО)

Живот в Космоса

Те отиват в космическата станция миналия август. Техните заместници пристигнаха миналата седмица в тяхната собствена капсула на SpaceX.

„Оставихме ви малко фъстъчено масло и тортили“, каза Могбели по радиото, след като напусна орбиталния комплекс на 11 март. Лорал О'Хара от НАСА отговори: „Вече ми липсвате и благодаря за този много щедър подарък.“ О'Хара има още няколко седмици на космическата станция, преди да замине на борда на руската капсула Союз.

Преди да напусне космическата станция, Могенсен подчерта, че няма търпение да чуе „музиката на птиците по дърветата“. Той също така жадува за хрупкава храна.

Още: Астронавтите от "Аксиом 3" са вече на Международната космическа станция (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес