Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Война за най-апетитния търговски бранд в Русия: Кадиров точи зъби за руския Amazon

24 юли 2024, 07:38 часа • 1081 прочитания

Ожесточена война, при това публично, се разрази за един от най-известните търговски брандове в Русия – Wildberries. Компанията е известна като руския еквивалент на Amazon.

Кой да поеме най-апетитния руски бизнес

Владислав Бакалчук, съпругът на основателката на Wildberries, се обърна към чеченския лидер Рамзан Кадиров за помощ да овладее бизнеса на жена си. Кадиров публикува специално видео по въпроса в личния си канал в Телеграм, в което обяснява как с Владислав се познават от 10 години и че "рейдъри" действат, за да разделят Владислав от жена му Татяна и от седемте им деца, за да завладеят Wildberries. Превземането на бизнеса ставало чрез рекламна агенция "Рус", която принадлежи на братята Леван и Роберт Мирзоян. Кадиров директно твърди, че бизнес интересите на братята не са същите като на Wildberries и че зад братята имало "няколко кавказци". Чеченският лидер чете и морал – не можел да седи безучастен "от измама в национален мащаб" и щял да направи "всичко възможно", за да "помогне за връщането на Татяна Владимировна в семейството и да защити законния бизнес".

Още: Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин (ВИДЕО)

Отговорът на Татяна Бакалчук обаче е съвсем различен от представената от Кадиров версия. Няма никакво рейдърство, развеждам се с Владислав, заяви тя. "От самото начало всичко беше договорено с Владислав, той лично присъства на представянето пред висшето ръководство на новата структура на обединената компания. Владислав всъщност има 1% от акциите и не участва в управлението на компанията. Преди 20 години създадох Wildberries и наскоро моите партньори и аз решихме, че трябва да се трансформираме", уверява Бакалчук в специално видео.

На този фон говорителят на Путин и Кремъл Дмитрий Песков коментира накратко, че в Кремъл не са видели видеото, публикувано от Кадиров.

Wildberries вече е прехвърлила 26 свои юридически лица в съвместната компания RVB, която формира заедно с "Рус" (Russ), посочва руският опозиционен телеграм канал ASTRA, позовавайки се на данни от официални бизнес регистри в Русия. Пресслужбата на Wildberries заяви, че компанията продължава да работи стабилно заедно с "Рус".

Кратката история на Wildberries

Татяна Бакалчук е основател и собственик на Wildberries. От материали в различни медии е известно, че като учителка по английски език Бакалчук започва бизнес, докато е в първия си отпуск по майчинство. Продава дрехи от каталозите Otto и Quelle и през 2004 г. с помощта на съпруга си Владислав създава сайта Wildberries. Според руския Forbes състоянието ѝ през 2024 г. е достигнало 7,4 милиарда долара.

Още: Огромен пожар изпепели складове на най-големия руски онлайн търговец (ВИДЕА)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес