Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Левон Хампарцумян уверява: Няма да има трус на банковия сектор заради войната в Украйна

14 март 2022, 08:34 часа • 2842 прочитания

Банкерът Левон Хампарцумян заяви, че Русия усеща и тепърва ще усеща санкциите, които ще ѝ бъдат налагани от Европейския съюз. Икономическите последствия на ковид пандемията се оказаха по-малко, отколкото се предполагаше. Икономическият план за реструктуриране на Европа трябва да се направи, настоя Хампарцумян пред БНТ. 

Той увери, че няма да има трус на банковия сектор заради налагането на санкции на Русия. Нито една от европейските банки няма толкова голяма експозиция, за да наруши нейната стабилност, подчерта Хампарцумян. Тези, които са в активна икономическа възраст могат да очакват инфлационна корекция в посока нагоре в доходите си. Тези с фиксираните доходи трябва да свият колана, настоя банкерът.

Той се надява, че сезонните инфлационни явления да бъдат по-редки. 

Според него Зелената сделка ще бъде толкова зелена като допълнителна на един гръбнак, който може да ни осигури енергийна сигурност. Това са обещания от едни политици на други политици, а в момента, в който се намесят технолози и енергетици, се вижда, че има добросъвестни намерения. България трябва да бъде солидарна с другите европейски страни и да си намери мястото за вноса и износа на стоки, подчерта Левон Хампарцумян. 

Той очаква интересни времени, в които някои от постулатите от предишните години ще бъдат изоставени. Хампарцумян се надява, че в Плана за възстановяване са заложени рационални идеи. 

Икономистът Владимир Сиркаров, който също присъства в студиото на БНТ, заяви, че икономическите ефекти от войната в Украйна ще се съсредоточат върху региона в Русия и трябва да се обмисли сериозни европейската икономика да не пострада сериозно. Всичко е въпрос на сметки и ако се върнем към пандемията, първичните ефекти не изглеждали толкова сериозни, но се натрупали много дефицити, посочи Сиркаров. 

Той отбеляза, че солидарността трябва да бъде подплатена с финансови разчети. Не се налага тегленето на нов външен дълг към настоящия момент, увери Сиркаров.

Още: Левон Хампарцумян съветва хората да бъдат внимателни, когато купуват жилище

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес