Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще светне

09 април 2024, 21:30 часа

Да си го кажем направо – няма домакиня, дори да е най-голямата чистофайка, която да предпочита слънчев следобед в тоалетната с четка и препарати пред СПА глезотии, свежа разходка сред природата, игра с децата/внуците или просто любим сериал, споделен на чаша чай или пуканки. Сред най-неприятните домакински задължения дамите сочат на челно място именно почистване на тоалетна чиния и се стремят да свършат възможно най-бързо с тази досадна задача.

Не е задължително да прекарате часове в помещението, за да се радвате на чиста тоалетна чиния, която е сред най-ярките показатели за качеството на почистване и за нивото на чистота в дома като цяло. Не е случайно, че едно от първите места, които поглеждат гостите в хотела дали  са добре почистени, са именно тоалетната и банята.

Най-бързото почистване на тоалетна чиния - само за мързеливи домакини

Защо да вложите усилия в почистване на тоалетна чиния?

-          Усещане за чистота в дома, офиса и хотела

Ако тоалетните не светят до блясък, хората са склонни да възприемат и определят мястото за настаняване, дадения дом, офис или заведение като недостатъчно чисти като цяло, дори останалите стаи и помещения да са идеално излъскани и мебелирани.

Ето защо признаваме, че почистването на тоалетната чиния до съвършенство не е дамски каприз на домакинята, която иска да блесне, или изискване на строгия шеф, ако говорим за хотел или офис, а необходимост. Нека обаче да съкратим до минути времето, необходимо за почистване на тоалетна чиния, без да страда от това крайният резултат от труда и усилията ни и не за сметка на чистотата.

-          Здраве

Важно е да почиствате качествено и ефективно тоалетната чиния и пространството около нея и заради здравето ви. Според проучване, направено от NSF International, 27% от тоалетните седалки и 14% от дръжките на вратите на тоалетните са достигнали нездравословно ниво на замърсяване, а микробите са бич за здравето на цялото семейство. Ето защо трудът ви в това отношение е важен, но далеч не е нужно да продължи с часове.

-          Безпроблемна канализация

Качественото почистване е важно и за да предотвратите бъдещи сериозни проблеми с тоалетната чиния и канализацията. Натрупването на варовик може да доведе до водопроводни проблеми и аварии, които нито са лесни, нито са евтини за отстраняване.

С какво най-бързо се чисти котлен камък от тоалетна чиния?

Почистване на тоалетна чиния – хитри съвети, с които ще свършите работата за минути

След като се убедихте за пореден път колко важно е почистването на тоалетната чиния, нека да видим как да се справим със задачата за броени минути.

-          Системно почистване

Ако поддържате чиста тоалетната чиния и я почиствате системно и съвестно често, то домашно приготвен препарат от сода за хляб и бял оцет, нанесен и оставен да престои, докато пиете кафе, е напълно достатъчен. Оцетът разгражда котлен камък и замърсявания, содата избелва и обезмирисява. Просто изтърквате с четката и пускате водата от казанчето.

-          Основно почистване

Ако говорим за тоалетна чиния, която дълго е била неизползвана или има сериозни петна и замърсявания, натрупване на котлен камък, содата няма да е достатъчна. Нуждаете се от мощно средство срещу петна, бактерии и мръсотия. Нанесете го вечерта, за да не губите време на другия ден. Може да закупите специален препарат или да разчитате на съвсем обикновен натриев хипохлорид.

Той ще свърши цялата работа, докато спите, а на сутринта за 10-тина  минути ще трябва да изтъркате, да измиете и да обърнете внимание с препарат и на външните части на тоалетната чиния. Не пропускайте земята – с парцал и кофа сте готови за минута, както и дръжките на вратите, кранчетата и бутонът на казанчето – тях може да минете с дезинфектант или спирт, за да сте сигурни, че сте унищожили микробите. Предимството на дезинфектанта на спиртна основа е, че не се нуждае от изплакване и подсушаване – напръсквате и забравяте – той се изпарява и не оставя и следа.

Готови сте. Може да почивате или да се забавлявате.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес