Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните домакини махат мухъла с тези домашни препарати

06 януари 2023, 14:13 часа

Мухълът по стената е не само грозен проблем, но и заплаха за здравето ни. Най-добре е да се отървете от проблема възможно най-скоро, преди да се е разпространил в по-голям мащаб в дома ни. Предлагаме ви как да премахнете мухъла от стената и как да го направите с домашни методи.

Как да различите мухъл от гъбички по стената?

Преди да започнем да се отърваваме от нежелания гост, първо трябва да направим разлика между мухъл и гъбички по стената, за да знаем как да се справим с проблема.
Мухълът само обраства повърхността, която след това губи естетическия си вид. Тя обаче не отслабва здравината на материала, например дървото. Мухълът по стените и таваните образува петнисти струпвания, които могат да придобият различни цветове - черен, ръждив, зелен или жълтеникав. Те могат да причинят отлепване на тапети, боя или мазилка, но не се разпростират по стените.

За разлика от мухъла, гъбичките разрушават материала, който разрастват. По стените се образуват подобни на плетеници израстъци, дълги въжета и паяжини от мицел. В един от крайните етапи могат да се появят и зрели плодни тела. Освен това гъбичките могат да обраснат както в дърво, така и в стени. Те имат и специфичен външен вид, тъй като спорите им растат бързо, образувайки при това големи израстъци.

Както гъбичките, така и мухълът най-често се появяват във връзка с повишената влажност на въздуха, която се задържа дълго време в къщата и се утаява по стените и таваните. Те се проявяват много бързо и могат да заемат повече части от стаите през нощта. 

Една от основните причини за появата им са и лошо проветрените помещения, особено баните. Поради тази причина е препоръчително от време на време да проветрявате целия апартамент.

Как да премахнем мухъл от стена?

Ако забележите мухъл по стената в дома си, струва си да планирате цялостно почистване веднага, за да се отървете от него. Най-добре е да отстраните струпванията с кърпа, напоена с вода, в която е добавен почистващ препарат. За целта можете да използвате и четка с мек косъм.

Мухъл в саксиите - ето как хитрите домакини се справят с него само с помощта на 2 съставки

В случаите, когато мухълът се е настанил само на повърхността на покритието, е необходимо цялостно измиване на стената. След като стената изсъхне, трябва да се използва специално средство за борба с плесените. Съдържащите се в него биоцидни съставки се борят с микроорганизмите и защитават стената за в бъдеще, така че да не се появява отново мухъл. 
Въпреки това е препоръчително да се прочетат препоръките на производителя на продукта преди употреба, така че това да стане безопасно и ефективно. 

Понякога обаче мухълът е толкова здраво прикрепен към материала, че единственият начин е да се отстрани със строителна шпакла заедно с мазилката. В този случай вече трябва да планираме ремонтни дейности, по време на които да запълним дефектите със замазка и да пребоядисаме стената. 

Как да премахнем ефективно мухъл от стена у дома?

В допълнение към този метод е възможно да се отстрани мухълът от стената с помощта на домашни методи. Те са по-естествени и по-безопасни. Освен това те дават възможност да се отървете от проблема на ниска цена. 

Ето най-добрите домашни средства за премахване на мухъл:

Премахване на мухъл от стените с оцет - почти всеки има оцет в кухнята си. Това е съставка, която премахва плесените по много ефективен начин. Всичко, което трябва да направите, е да го смесите с вода в съотношение 1:1 и след това да напръскате тази смес върху заразения участък. След като изчакате 15 минути, мястото трябва да се измие с топла вода. В случай на големи ефлоресценции процесът трябва да се повтори няколко пъти. 

Как да почистим мухъл от дърво с този хитър трик?

Премахване на мухъл от стени с водороден пероксид - в този случай трябва да направим смес от водороден пероксид и обикновена вода в съотношение 1:1. Напръскваме препарата върху стената и го оставяме за няколко часа. След това го измивате с топла вода. Това е ефективен метод, тъй като водородният пероксид не само премахва плесента, но има и антибактериално действие. 

Премахване на мухъл от стените с разтвор на вода и сода за хляб - това е препарат, който ефективно почиства стената и същевременно има противогъбични свойства. Стената се почиства с препарата, оставя се за един час и се измива с топла вода. Тази смес е чудесна и за премахване на характерната миризма на плесен.  

Премахване на мухъл от стените с паста от готварска сол - също като содата за хляб, готварската сол има дезинфекциращи и противогъбични свойства. Смесва се с малко количество вода, за да се получи лесна за нанасяне паста, с която се почиства стената. След като почистите повърхността с пастата, препаратът се измива с топла вода. Солта също така абсорбира влагата и миризмите. 

Чистене на мухъл от стени с екстракт от семена на грейпфрут - необходими са само 20-30 капки екстракт, смесени с вода. Напръскваме стената с тази смес и след няколко часа я измиваме с топла вода. 

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Мухъл върху външна стена - как да го унищожим?

Мухълът по външната стена на новопостроени сгради най-често е резултат от грешка или грешки при изпълнението. Може да бъде причинен и от неправилна система на водосточните тръби, която отвежда лошо водата далеч от сградата. Стените, разположени от северната страна, са най-податливи на натрупване на мухъл. Освен това, колкото по-пореста е структурата на мазилката, толкова по-голям е рискът от поява на мухъл. Появата на мухъл се благоприятства от пренасяните по въздуха водорасли, които се образуват от отлагането на спори от вятъра. Отлагането на мръсотия и прах върху сградата също може да бъде причина за това.

Мухълът по външната стена се отстранява, като се започне с нейното цялостно почистване. Първоначално се използва вода под високо налягане, например с миялна машина под налягане. Ако водата не успее да почисти отлаганията, отстраняваме остатъците с четка. 

Нанесете фунгициди и дезинфектанти върху почистената и подсушена стена. Почистената, подсушена и дезинфекцирана повърхност на стената трябва да се грундира и след това да се боядиса с прясна боя. 
Накрая е добре да защитите стената с импрегниращи средства, които ще направят фасадата по-малко абсорбираща и по-гладка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес