Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често трябва да сменяте спалното си бельо - важни правила, които всеки трябва да знае

10 април 2024, 14:00 часа

Въпреки че калъфките за възглавници, чаршафите и завивките не се замърсяват толкова бързо, колкото дрехите, които носим всеки ден, трябва да обръщате също толкова внимание на почистването им.

Колко често сменяте спалното си бельо? Веднъж седмично или веднъж месечно? Всъщност според статистиката много хора се отнасят към тази важна процедура с нехайство. Но то е съпроводено с доста сериозни последици.

Мръсното бельо е основният източник на бактерии и гъбички, които причиняват множество здравословни проблеми - от алергични реакции и екземи до сериозни кожни дерматити и възпаления. Остатъците от козметика, слюнката, частиците от кожата и потта остават върху тъканите и след това започват да вредят на красотата и здравето.

Освен това калъфките за възглавници бързо приютяват прахови акари, които са основните разпространители на различни алергени. Те предизвикват хрема, сълзене, кихане и общ дискомфорт, което слага край на здравословния ви сън.


Колко често трябва да сменяте спалното си бельо?

Много експерти настояват чаршафите, калъфките за възглавници, завивките и дори пижамите да се перат поне веднъж на две седмици.

Всяко правило обаче си има изключения. Например, ако се потите доста, страдате от астма, алергии или сте чувствителни към прах, обичате да се храните в леглото, пускате домашни любимци в леглото и имате инфекции или открити наранявания, тогава трябва да сменяте комплекта на всеки 7 дни.

Ако сте настинали и прекарвате много време под завивката, кашляйки, кихайки и активно потейки се, то в такива случаи леглото се превръща в истинска среда за размножаване на бактерии. За да предпазите себе си и семейството си, сменяйте спалното бельо на всеки 5-7 дни.

Спално бельо топ 7 съвета при покупка

Що се отнася до децата, за тях също има собствени правила. Бебетата със слаба имунна система се нуждаят от специални грижи. За тяхното благополучие и добро здраве смяната на спалните комплекти трябва да става веднъж на всеки пет дни, така че акарите и прахта да нямат време да проникнат в тъканта и спалното бельо.

На децата в училищна възраст спалното бельо трябва да се сменя веднъж седмично. Поради факта, че дори в леглото те са доста активни, отделянето на пот е доста интензивно. Всичко това провокира бързо замърсяване, което трябва редовно да се следи и отстранява.

Годишното време също играе важна роля. Трябва да се има предвид, че количеството прах, идващо от улицата, и нивото на изпотяване са различни през различните сезони. Следователно този фактор има огромно влияние върху степента на замърсяване на леглото.

- През зимата е достатъчно да сменяте спалното бельо два пъти месечно.

- През пролетта ситуацията се променя, тъй като обемът на алергените от растенията се увеличава. По това време трябва да сменяте леглото си веднъж на пет или седем дни.

- През лятото трябва да сменяте спалното бельо толкова често, колкото изисква степента на замърсяване, но се старайте да го правите поне веднъж седмично.

- През есента дъждовете прибират праха, с настъпването на студеното време бактериите се размножават по-малко, така че смяната веднъж на две седмици ще бъде напълно достатъчна и безопасна за вашето здраве.

Как да изберем спално бельо, за да привлечем любов, пари и късмет?

Какво да правите, ако не можете да сменяте често спалното си бельо?

Ако са ви свършили комплектите, пералнята ви се е развалила или просто нямате сили след тежък работен ден, това не е причина да лежите в мръсно легло. Разказваме ви за няколко прости съвета, които ще ви позволят да освежите комплекта си, без да перете.

Преди да си легнете, проветрете стаята. Отворете прозореца за 15-25 минути, така че възглавниците, чаршафите и одеялата леко да се освежат с хладен въздух, който частично ще убие бактериите и ще създаде впечатлението за чисто легло.

Ако мръсотията е твърде очевидна, въоръжете се с любимото чудодейно средство на домакините - сода за хляб. Поръсете праха върху спалното бельо. Оставете праха за около 40 минути и след това отстранете остатъците с прахосмукачка. През това време содата за хляб ще абсорбира мръсотията, мазнините и миризмите, подготвяйки за вас чисто легло.

Използвайте ароматизирани спрейове, за да придадете на комплекта си спално бельо приятна миризма и да удължите свежестта му. Между отделните пранета просто напръскайте възглавниците и чаршафите, за да създадете свеж ефект.

Създайте си навик да измивате лицето си със специален продукт или сапун, преди да легнете на възглавницата си. Това ще предпази калъфката на възглавницата от мръсотията, която се е натрупала по лицето ви през деня.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес