Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитър трик, с който ще чистите чугунения тиган до съвършенство

03 юни 2024, 13:05 часа

Чугунените тигани са сред най-здравите съдове за готвене. Някои от тях даже се предават като наследство – един добре конструиран тиган може да осигури на поколения готвачи надеждно, универсално, естествено незалепващо готвене от лагерни огньове до индукционни печки. Това може да се случи, само ако се грижите правилно за него. За щастие, това се прави бързо и лесно с помощта на обикновен кухненски артикул: алуминиево фолио.

Въпреки че правилно подправеният чугунен тиган е предимно незалепващ, от време на време малко храна може да се залепи упорито за тигана, което води до доста трудно почистване, освен ако не използвате този трик.

Намачкайте алуминиевото фолио на малка топка

Още: Панировката пада в тигана по време на пържене? Не и по този начин!

След това изстържете повърхността на тигана под гореща вода, за да изчистите залепналите парчета храна. Това е идеален избор, защото алуминиевата топка е достатъчно груба, за да се справи, без риск да надраска тигана си или да изстърже повърхността като обикновена стоманена тел. Тази техника може също така да премахне парчета ръжда, които могат да се образуват върху тигани, за които не са били полагани подходящи грижи.

Увеличете почистващата си сила

Въпреки че използването на метода с алуминиево фолио може да гарантира поддържането на вашите чугунени съдове за готвене блестящо чисти, жизненоважно е да запомните, че има допълнителни опции, ако това не премахне напълно остатъчната храна.

Още: Как най-лесно да почистим загорял тиган отвън?

Въпреки това, което мнозина са чували, безопасно е да използвате веро за съдове за почистване на чугун, стига да е бил правилно обгрижван. Откъде идва тази забрана? Смята се, че чугуненият тиган проследява своите корени обратно към старинните формули за сапуни, които използват агресивни химикали като луга, които могат да премахнат подправките от тигана. Но съвременното веро е доста по-нежно.

Малко препарат за съдове, в допълнение към изтъркването на алуминиевото фолио, може да гарантира, че след измиване няма да остане следа от храна, като същевременно ще запази покритието непокътнато.

Както при всеки друг метод за почистване на чугун, от решаващо значение е да завършите процеса, като изсушите добре тигана и от време на време го загреете на котлона или във фурната.

Така че, абсолютно си заслужава да инвестирате в един от уредите на всички времена – чугунен тиган! С този прост, достъпен и надежден съвет домашните готвачи могат да поддържат своите чугунени съдове безупречно чисти, като същевременно ги защитават за десетилетия напред.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес