Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Pagani Zonda Revolucion за 2,2 млн. евро

04 юни 2013, 10:57 часа • 30446 прочитания

Преди седмица писахме за специална версия на Zonda R. Сега е официално. Разликата е, че вместо R Evolution, Хорацио Пагани я е нарекъл Revolution. Да видим какво революционно има в нея.

Pagani Zonda Revolucion е най-екстремната пистова версия на Zonda R, която бе представена пред клиенти по време на Vanishing Point 2013, когато за пръв път писахме за нея. Тук само ще уточня, че вероятно Zonda е автомобилът с най-много специални, ограничени или единствени версии в историята на автомобилостроенето. Може би се конкурира единствено с Veyron, но това е само отклонение.

 

За Pagani Zonda Revolucion инженерите на AMG са се намесили. Еволюционна версия на техния 6,0-литров V12 двигател сега генерира 800 (от 750) к.с. и 730 Нм въртящ момент. Карбоново-титаниевият монокок спомага за редуциране на общата маса до 1070 кг. Резултатът е впечатляващото съотношение мощност-маса, което в случая е 748 к.с. на един тон.

 

Мощността се предава към пътя чрез 6-степенна магнезиева секвенциална скоростна кутия, разположена напречно. Времето за смяна на предавките е намалено до 20 милисекунди. Bosch са помогнали за създаването на невероятна тракшън контрол система с 12 различни настройки. ABS системата също е ревизирана.

 

Ревизирана е и аеродинамиката, като особено ясно се откроява перката, свързваща кокпита със задното крило, елемент, който е характерен за Льо Ман болидите. Дефлекторите на предния капак са нови, а от света на Формула 1 е взет DRS (Drag-Reduction-System), монтиран на задния спойлер. Разликата е, че тук той е саморегулиращ се. Но при желание може сами да го контролирате чред натискане на бутона върху волана, като чрез системата се регулира максималната и минималната сила на прилепяне върху асфалта с +/- 0,8g. Ако бутонът бъде задържан за повече от 2 секунди, се задействат низ от алгоритми, които автоматично контролират DRS.

Brembo са се погрижили да укротяват това чудо със CCMR дискове. Те са с 15% по-леки от предишните CCM дискове, но същевременно са по-здрави и изискват по-ниска работна температура. Това спомага за жизнения цикъл на спирачките, който сега е увеличен цели четири пъти.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес