Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турската борса спря заради земетресението

08 февруари 2023, 14:48 часа • 1091 прочитания

Заради катастрофалното земетресение в страната Турската фондова борса преустанови търговията за първи път от 24 години. Бедствието предизвика разпродажби на ценни книжа, които намалиха стойността на основния борсов индекс на страната с 35 млрд. долара.

"Нашата фондова борса реши да спре търговията на пазарите на акции, фючърси и опции", се посочва в изявление на Borsa Istanbul в сряда сутринта след две прекъсвания на пазара. Не се казва кога ще бъде възобновена търговията.

Бенчмаркът Borsa Istanbul 100 Index загуби 16% тази седмица, като изтри почти 35 млрд. долара от стойността на акциите на членовете си след земетресението, което засегна южния регион на Турция.

Вижте за колко време президентът Ердоган въведе извънредно положение

Турските акции, които тази година се представят най-зле в световен мащаб, навлязоха във вторник в технически мечи пазар, след като спаднаха с повече от 20% от най-високата си стойност през януари.

"При подобни катастрофи спирането на търговията на фондовата борса е по-добро решение, за да се защитят инвеститорите", обясни пред Блумбърг Хайдар Акун, управляващ партньор на Marmara Capital в Истанбул. Инвестирането в акции е популярно сред местните жители като средство за предпазване от необузданата инфлация в страната, която през 2022 г. достигна своя връх от около 86%.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес