Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС разследва купувач от ОАЕ в рамките на първата проверка за използването на местни субсидии

08 юни 2024, 16:09 часа • 5575 прочитания

Брюксел започва първата си проверка на чуждестранни купувачи на активи на ЕС, като използва новите си правомощия за проверка на местни субсидии, за да разследва многомилиардна телекомуникационна сделка, в която участва купувач от Обединените арабски емирства.

Тъй като Съюзът затяга контрола върху чуждестранните инвестиционни потоци, тази седмица Европейската комисия ще започне официална задълбочена проверка на предложеното от телекомуникационната група e& придобиване на активите на чешката група PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия.

Според три независими източника, които са пряко запознати със случая, точните срокове все още не са определени, но се очаква съобщението за разследването да бъде публикувано още в понеделник.

Още: Как Европейският парламент влияе на живота ни? (ВИДЕО)

Телекомуникационната група e&, която преди беше известна като Etisalat и чийто мажоритарен собственик е правителството на ОАЕ, сключи сделка за закупуване на активите на стойност 2,2 млрд. евро през август миналата година, а предложената сделка получи одобрението на националните регулатори, пише Financial Times.

Комисията обаче е обезпокоена, че базираната в Абу Даби компания е получила държавни средства, които могат да се приемат като несправедливи субсидии, за да осъществи сделката. Комисията също така изрази съмнение, че държавното финансиране би могло да помогне на компанията да надмине конкурентите си от ЕС, което би подкопало конкуренцията.

За да започне подобна задълбочена проверка, Комисията трябва да открие признаци за субсидии, които биха могли да изкривят пазара, твърдят източници, запознати с разследването.

Очаква се Etisalat да твърди, че не е получавала държавна подкрепа от ОАЕ и че не е имало държавни субсидии, които да ги поставят в неравноправно положение с конкурентите на Etisalat, твърдят два от източниците. Etisalat, PPF и комисията отказаха коментар.

Още: ЕС с пореден призив: Скопие да приеме конституционните промени

Чуждестранните купувачи на активи в ЕС никога досега не са били обект на ограничения, подобни на регламента за държавните помощи на Съюза, който има за цел да контролира публичната подкрепа, така че държавите членки да не дават финансови предимства на национални компании.

Регламентът на ЕС за чуждестранните субсидии беше приет миналата година, за да се гарантира, че компаниите извън блока също избягват несправедливо предимство от страна на богати на парични средства правителства като Китай, когато купуват европейски активи.

"Това е първото използване на новите правомощия, съгласно регламента за чуждестранните субсидии. Досега правилата за държавните помощи се прилагаха само за правителствата на ЕС", каза Алек Бърнсайд, партньор в базираната в Брюксел правна фирма Dechert.

Досега делата, започнати по силата на регламента за чуждестранните субсидии, са били насочени само срещу китайски дружества в ситуации, свързани с участие в търгове за обществени поръчки или с преки субсидии. Проверката на Etisalat ще бъде и първият случай, в който ЕС използва правомощията си за контрол на придобиването на активи.

Още: ЕС: Франция, Германия и Полша са изправени пред постоянни руски дезинформационни атаки

Миналия месец двама китайски кандидати се оттеглиха от търг за доставка на соларен парк в Румъния, след като Брюксел започна задълбочено разследване на двата консорциума, участващи в търга.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес