Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветник на Путин с атака към Руската централна банка

14 август 2023, 12:30 часа • 2196 прочитания

Съветникът на президента Владимир Путин Максим Орешкин обвини Руската централна банка за срива на рублата. Според него разхлабената парична политика, водена от финансовата институция, е виновна за обезценяването на руската валута.

Рублата достигна днес курс 100.9950 за щатски долар - най-слабото и ниво от почти 17 месеца.

В статия за държавната агенция ТАСС икономическият съветник на Путин казва, че Кремъл иска силна рубла и очаква интервенция. Това може да подтикне централната банка към действие преди следващото планирано решение за определяне на водещата лихва на 15 септември, пише "Ройтерс".

Още: Какво става с рублата, другари депутати? Руски пропагандист номер 1 истерясва (ВИДЕО)

"Основният източник на отслабването на рублата и ускоряването на инфлацията е меката парична политика. Централната банка разполага с всички инструменти, за да нормализира ситуацията в близко бъдеще и да гарантира, че лихвените проценти по кредитите ще бъдат намалени до устойчиви нива", пише Орешкин в статията.

"Слабата рубла усложнява структурната трансформация на икономиката и се отразява негативно на реалните доходи на населението", посочва той.

"В интерес на руската икономика е да има силна рубла", казва икономистът.

Банката на Русия от своя страна смята, че рязкото падане на рублата тази година се дължи на свиващия се търговски баланс. Излишъкът по текущата сметка е намалял с 85% на годишна база от януари до юли.

Още: Руската централна банка се намеси, но не успя да стабилизира рублата

Централната банка повиши лихвените проценти със 100 базисни пункта през юли до 8.5%, като ги задържа стабилни от септември. Преди следващата си среща през септември банката сигнализира, че са необходими още увеличения.

След началото на войната курсът на рублата е нестабилен, като през март 2022 г. тя се разменяше при курс 120 рубли за долар, преди да се възстанови до повече от седемгодишен връх няколко месеца по-късно, подкрепен от капиталовия контрол и нарастващите приходи от износ.

Преди войната рублата се търгуваше около 75 за долар.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес