Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на ЕЦБ обяви накъде ще тръгне европейската икономика

16 март 2023, 17:01 часа • 3114 прочитания

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква икономиката на еврозоната да се възстанови през следващите тримесечия. Това заяви нейният управител Кристин Лагард на пресконференция след края на днешното заседание.

На него ЕЦБ повиши по план основните лихвени проценти с нови 50 базисни пункта, въпреки опасенията от банковите сътресения през последните дни.

Байдън със специално обръщение след втори банков фалит само за дни

Лагард посочи, че икономиката на еврозоната е успяла да предотврати очакваното по-рано свиване през четвъртото тримесечие на 2022 г. и сега се очаква индустриалното производство да се повиши, докато пазарът на труда остава силен.

В същото време нарастващите заплати и спадащите енергийни цени вероятно "частично ще компенсират" загубата на покупателна способност, която много хора изпитват.

Ръководителят на ЕЦБ предупреди, че правителствените мерки, наложени за "защита на икономиката от въздействието на високите цени на енергията", трябва да бъдат временни и да бъдат оттеглени незабавно, след като цените паднат и рисковете намалеят.

Ще има ли последствия за еврозоната от американския банков срив?

Коментирайки възходящите рискове за инфлацията в еврозоната, Лагард каза, че очаква по-силното икономическо възстановяване в Китай да повиши търсенето и в еврозоната. Други фактори, които биха могли да допринесат за по-висока инфлация, са съществуващият натиск върху веригите на доставки и постоянното повишаване на инфлационните очаквания. От друга страна, отслабването на търсенето може да намали ценовия натиск, смята шефът на ЕЦБ.

Рисковете за икономическите перспективи пък са от по-слаб от очакваното икономически растеж, като според Лагард повишеното напрежение на финансовите пазари може да затегне кредитните условия по-силно от очакваното, както и да намали доверието.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес