Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия предупреди Китай: Дърпаме шалтера за тока, ако не плащате

29 септември 2023, 10:30 часа • 10899 прочитания

Русия е готова да спре доставките на електроенергия за Китай, ако Пекин не се съгласи да увеличи изкупната цена с размера на експортното мито, което руското правителство въведе от 1 октомври. Китай вече е уведомен за решението и се очаква отговор. Това заяви представителят на холдинга Inter RAO Александра Панина.

Детайлите

По думите ѝ, за увеличението на цената на електроенергията със 7% от октомври освен Китай се уведомени също Азербайджан и Монголия, информира "Комерсант". „Днес или утре чакаме отговор от нашите контрагенти. Ако утре не получим потвърждение, планираме да започнем ограничения или напълно да спрем обемите“, заяви Панина.

След като Европейският съюз отказа да внася електроенергия от Русия, Китай стана най-големият купувач на Inter RAO. През 2022 г. компанията е доставила рекордните 4,7 милиона MWh на китайския пазар.

Още: Не купувайте и цените са добри: Руски министър учи руснаците как да не ядат (ВИДЕО)

Важно уточнение е, че рентабилността на доставките на Inter RAO за Китай е изкуствено ограничена до 5%, а останалата част от маржа се използва за намаляване на цените за вътрешните потребители в Далечния изток. Ако износът за Китай спре, цената на електроенергията за руските потребители ще се увеличи „значително“, предупреди Панина.

Още: Ето как ЕС ще гради по-стабилен, достъпен и устойчив пазар на електроенергия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес