Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина милиардерът зад марката Ray-Ban

27 юни 2022, 17:28 часа • 7196 прочитания

Италианският милиардер и основател на гиганта в производството на очила Luxottica Леонардо дел Векио, почина в понеделник на 87-годишна възраст, посочват италианските медии. Luxottica притежава световноизвестни марки като Ray-Ban, Oakley и Sunglass Hut.

87-годишният предприемач е починал в понеделник сутринта в болницата "Сан Рафаеле" в Милано, предава италианския вестник Corriere della Sera. Причината за смъртта му не е посочена.

Богатството на милиардера ще бъде разделено между шестте му деца се казва в отделен репортаж на италианския всекидневник, предава Forbes.

Luxottica е най-големият производител на слънчеви и диоптрични очила в света и освен за собствените си марки като Ray-Ban и Oakley, произвежда очила за няколко луксозни модни брандове, сред които са Chanel, Dolce and Gabbana, Bulgari, Armani и други.

Богатството на Леонардо дел Векио и семейството му възлиза на 24,8 млрд. долара сочат данни на Forbes . Той и семейството му се нареждат на 60-то място в класацията на Forbes за най-богатите хора в света.

Дел Векио основава Luxottica в северния италиански град Агордо през 1961 г. като тогава фирмата е малък цех за очила, който произвежда компоненти за други компании. В крайна сметка Luxottica започва да произвежда свои собствени очила и продължава да расте през следващите няколко десетилетия.

През 1988 г. компанията сключва лицензионно споразумение с дизайнера Джорджо Армани. През деветдесетте години на миналия век компанията придобива няколко големи марки очила като Vogue Eyewear през 1990 г., Persol през 1995 г. и американската марка Ray-Ban през 1999 година.

Две години по-късно е придобит и американският търговец на очила Sunglass Hut. През 2018 г. Luxottica се слива с френския гигант за производство на оптични лещи Essilor, за да се създаде EssilorLuxottica , най-голямата в света компания за слънчеви и диоптрични очила.

Дел Векио е роден в бедно многодетно семейство в Милано през 1935 г., а майка му овдовява скоро след раждането му. На 7-годишна възраст той е изпратен в сиропиталище от майка си, която вече не може да си позволи да го издържа.

На 14-годишна възраст Леонардо дел Векио започва работа във фабрика за автомобилни части и оптични компоненти, където губи част от пръста си при злополука. Спечелените по това време пари влага в образованието си в училище по дизайн.

Премества се в малкото италианско градче Агордо на 25-годишна възраст, където местната власт му предлага земя, за да започне бизнес. Дел Векио е баща на шест деца от три брака, сред които е Клаудио дел Векио, който закупува и управлява американския моден търговец на дребно Brooks Brothers до 2020 година, когато компанията обявява фалит.

Още: Как бивш банкер натрупа състояние от 19 млрд. долара от забавянето във веригите за доставки?

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес