Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

18 март 2024, 13:40 часа • 28544 прочитания

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво.

Ремонти на големия терминал за втечнен газ Freeport LNG в Тексас, САЩ водят до намаляване на експортните потоци, като се очаква работата по отстраняването на проблемите да продължи до април. В Норвегия непланирано прекъсване също намалява износа на тръбопроводен газ.

За поскъпването на природния газ в Европа допринасят и украинските атаки с дронове срещу руска енергийна инфраструктура, тъй като тези удари по руски рафинерии повишават геополитическата температура.

Още: Война на дронове между Киев и Москва: Нова петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Цената

Към 13.00 часа българско време априлските газови фючърси на нидерландския хъб TTF поскъпват с 5,2% към 28,45 евро за мегаватчас (MWh), като по-рано през деня скочиха за кратко с около 8% към 29,11 евро/MWh, преодолявайки нивото от 29,00 евро за пръв път от 6-и февруари 2024 г.

Това представлява поскъпване на синьото гориво в Европа за четвърти пореден ден на търговия - най-продължителния период на възходящо движение от края на януари насам.

Още: Промяна с двуцифрен процент: КЕВР утвърди цената на газа за март

Очакванията за добиване на вятърна енергия под средното ниво в Северозападна Европа и нарастващото търсене на природен газ в Азия допълнително засилиха тревогите на пазара.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес