Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Накъде тръгнаха петролните цени?

25 октомври 2023, 09:17 часа • 1317 прочитания

Цените на петрола останаха почти без промяна в сутрешната търговия. Данните за затегнатите доставки в САЩ компенсираха прогнозите за намалено глобално търсене на черно злато, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 2 цента до 88,09 долара за барел.

Американският лек суров петрол загуби 5 цента до 83,69 долара за барел, съобщава БТА.

Още: Цените на петрола обърнаха посоката си

Цените и на двата сорта спадаха през последните три търговски сесии.

Доставките в САЩ

Доставките на суров петрол в САЩ се свили с 2,7 милиона барела през миналата седмица, според източници от пазара, цитиращи данни на Американския петролен институт. Това е против очакванията на осем анализатори, цитирани от Ройтерс, очакващи американските запаси да се покачат с 200 000 барела. 

В същото време бизнес активността в еврозоната отчете изненадващ спад, което означава, че ЕС може да навлезе в период на рецесия, а това ще намали търсенето на петрол. Данните за Германия сочат, че страната вече е в рецесия, а Великобритания е на ръба на рецесията.

Инвеститорите продължават да гледат и към Близкия изток, опасявайки се, че разрастването на конфликта там може да причини сериозни нарушения на петролния пазар.

Още: Синът на Нетаняху почива в Маями, вместо да е на война

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес