Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония отново поглежда към ядрената енергия

24 август 2022, 13:18 часа • 4905 прочитания

Над десетилетие след катастрофата във Фукушима Япония отново поглежда към ядрената енергия. Страната смята да възобнови работата на понастоящем нефункциониращи реактори и да създаде нови модерни високотехнологични атомни централи.

Премиерът Фумио Кишида съобщи в сряда, че правителството ще проучи възможностите за изграждане на нови реактори, тъй като страната се стреми да избягва бъдещи претоварвания на електрическата мрежа. След като това лято бяха достигнати нови температурни рекорди в Япония, властите на страната съобщиха за риск от недостиг на ток. Страната също се надява да ограничи зависимостта си от вноса на енергия, предава Bloomberg.

Япония също смята да възобнови работата на още седем ядрени реактора от следващото лято, добавя Кишида. Това ще увеличи броя работещите реактори след аварията във Фукушима през 2011 г. до 17.

„Ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници са от съществено значение за зелената трансформация“, каза Кишида.

Правителството на Кишида преосмисля ядрената енергия, тъй като страната се бори да противостои на въздействията на екстремните климатични явления и проблемите с доставките на електроенергия. Столицата бе подложена на две енергийни кризи тази година, като една от тях бе причинена от рекордните горещини в края на юни, невиждани от повече от век.

Много държави от цял свят преосмислят атомната енергия, след като войната в Украйна разклати глобалния пазар на горива и доведе до ръст на цените на електроенергията. В момента обществените настроения в Япония се променят и клонят към връщането на неработещите централи обратно в експлоатация.

Усилията са насочени към усъвършенстване на ядрените технологии, които ще спомогнат в борбата с изменението на климата. Възможно е дори да се наложи глобалният капацитет на ядрена енергия да се удвои, за да бъде изпълнена целта за постигане на въглеродна неутралност до средата на века, посочва Международната агенция по енергетика.

Рестартирането обаче се очаква да срещне препятствия. Преди повторното въвеждане в експлоатация на даден реактор е нужно одобрение от местните власти. Получаването на такова може да отнеме години на фона негативните настроения след катастрофата във Фукушима.

Японското правителство планира да преразгледа и законодателството, според което съществуващите АЕЦ могат да се използват максимум 60 години, като се предвижда тези срокове да бъдат удължени.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес