Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия е изправена пред удар за 220 млрд. евро, ако газът от Русия спре

15 април 2022, 10:52 часа • 13528 прочитания

Германия може да изпадне в дълбока рецесия, ако доставките на руски природен газ внезапно бъдат спрени, прогнозират икономическите анализатори в страната.

Германия може да загуби 220 млрд. евро (238 млрд. долара) от икономическата си продукция през следващите две години, ако подобен шок стане реалност, посочват пет германски икономически института, цитирани от CNN.

Брутният вътрешен продукт на Германия би нараснал с едва 1.9% през тази година, а през 2023 година се очаква спад на икономиката от 2.2%, ако газът от Русия спре. В случаи, че това не се случи, икономиката на Германия ще нарасне с 2.7% през настоящата 2022 година, става ясно от прогнозите.

Спирането на руския газ би вкарало най-голямата европейска икономика в „рязка рецесия”, казва Стефан Кутс, директор проучвания в организацията Kiel Institute for the World Economy и един от авторите на доклада.

Разкритията за зверства, извършени в Буча, докато предградието на Киев беше под контрола на руските сили, накараха Европейския съюз да засили икономическите санкции срещу Москва и да се заеме с огромния износ на енергия от Русия за първи път, откакто Москва нахлу в Украйна.

Лидерите на ЕС се съгласиха да спрат вноса на въглища от Русия. Забраната влиза в сила от месец август. Паралелно с това се обсъждат нова шеста серия от санкции, като представители на ЕС призовават за действия срещу руския износ на петрол и газ.

Но забрана за внос на природен газ от Русия в краткосрочен план би довело до сериозен удар върху Германия, която разчита на Русия за около 46% от газа си през 2020 година, сочат данните на Международната агенция по енергетика.

Германия разчита на руския газ за отоплението на домакинствата в страната, производството на електричество и захранването на германските заводи.

Европейският съюз вече се зае да ограничи вноса на руски газ с 66% през тази година, планирайки да елиминира напълно зависимостта си от руските енергийни доставки до 2027 година.

През миналата седмица, германският финансов министър Кристиан Линднер посочи, че страната движи въпроса за прекъсване на зависимостта от Русия „възможно най-бързо”.

„Въпросът е в кой момент причиняваме повече вреда на Путин отколкото на себе си?”, каза Линднер в интервю за Die Zeit.

“Ако можех просто да следвам сърцето си, би имало незабавно ембарго на всичко. Обаче е съмнително, че това би спряло военната машина в краткосрочен план”, добавя той.

Спирането на доставките на газ от Русия вероятно ще влоши ситуацията с инфлацията в Германия, която вече се намира на най-високото си ниво от над 40 години насам. Потребителските цени са нараснали със 7.3% спрямо миналата година, сочат данните на официалната статистика на страната.

Основната причина за ускорената инфлация се корени именно в поскъпването на природния газ и петрола, чиито цени нараснаха с близо 40% през разглеждания период.

BDEW, асоциацията на доставчиците на енергия и комунални услуги в Германия, посочиха през миналата седмица, че са "готови да изработят подробен план" за бързо прекратяване на доставките на руски газ, но призоваха политиците да продължат с повишено внимание.

„В края на краищата, (намаляването на руския газ) не представлява нищо по-малко от трансформация на цялата германска индустрия“, казва Мари-Луиз Волф, президент на BDEW в изявление.

Още: Какво ще стане, ако газът от Русия спре?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес