Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Сърбия няма да влезе в НАТО, докато аз съм президент

28 април 2023, 20:10 часа • 2260 прочитания

Сърбия няма да влезе в НАТО въпреки засилващия се натиск от страна на други държави, докато Александър Вучич е на поста президент. Това заяви самият той пред "N1", предаде БГНЕС.

"Сърбия днес е една от малкото страни, които имат собствена независима политика. Докато аз съм президент - а това ще продължи още четири години, гарантирам ви като върховен главнокомандващ, че Сърбия няма да влиза в НАТО или в какъвто и да е друг военен блок", каза Вучич.

По-рано днес той се отправи на планирана обиколка в района на Зайчар, като отрече информацията за влошеното му здраве. "Сърбия ще пази ревностно военния си неутралитет и сама ще защитава свободата си. Това е нашият избор", категоричен бе сръбският президент в отговор на журналистически въпрос. 

Държавният глава коментира и вероятността Косово да стане член на НАТО, при положение, че Испания и Унгария са категорично против подобна възможност. „Нищо не зависи от Сърбия, защото тя не е член на НАТО“, уточни Вучич. "Те могат да бъдат приети в НАТО, но не лесно, защото има държави-членки, които не признават Косово. Ще има много силна съпротива от страна на Испания, но също и от някои държави, които са признали Косово, като нашите братя и сестри в Унгария", заяви Вучич пред медиите.

Помолен да коментира въпроса за приемането на Косово в Съвета на Европа, сръбският държавен глава го определи като "особено срамен". "Нищо подобно не се е случвало в историята. Тяхната отправна точка е принципът "силата побеждава правото". Те си мислят, че могат да направят всичко, но ще дойде време, когато ще има малко по-различно съотношение на силите и по-голямо зачитане на международното публично право, отколкото в момента. Дали ще е в моето или вашето поколение, ще видим", заключи сръбският президент.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес