Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Не ме интересува кой ще спечели войната в Украйна

21 март 2023, 16:31 часа • 7006 прочитания

За сръбския президент Александър Вучич явно няма значение кой ще спечели кървавата война, започната от Русия в Украйна. Той заяви, че се надява на мир и на незабавно преустановяване на конфликта.

"Що се отнася до Сърбия, ние бихме искали войната в Украйна да спре незабавно. Знам, че на запад говорят само кой ще спечели и кой ще загуби. Не ме интересува кой ще спечели и кой ще загуби. Сърбия се интересува само от мир", каза Вучич, цитиран от "Новости" и БГНЕС.

"Някога тази дума беше най-популярната в света, а сега никой не смее да я произнесе, за да не получи политически обиди. Що се отнася до Сърбия, ние искаме мир. Дали ще има, или не? Опасявам се, че няма да има“, добави той.

Преди дни руският диктатор Владимир Путин, който е издирван от съда в Хага за военни престъпления в Украйна, заяви, че страната му била готова за дипломатическо и политическо разрешаване на конфликта.

ОЩЕ: Путин: Отворени сме за политическо и дипломатическо решение на украинската криза

Само че за Москва това означава придобиване на незаконно окупираната украинска земя. Президентът на Украйна Володимир Зеленски не допуска никакви териториални отстъпки и настоява за пълно изтегляне на руските сили от превзетите със сила региони. Преди време той дори изключи възможността за диалог с диктатора Путин.

ОЩЕ: Зеленски отхвърли сделка с Путин за територии: Няма да има компромис

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес