Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Косово иска повече войници на НАТО

01 януари 2023, 13:03 часа • 1852 прочитания

Косово иска да се увеличи броя на войниците на НАТО "за укрепването на мира и сигурността в целия регион на Западните Балкани". Това заяви премиерът на страната Албин Курти в интервю за в. "Ди Велт", предаде БГНЕС.

:Значително увеличение на броя на войниците и военното оборудване на НАТО... ще увеличи сигурността и мира в Косово и в целия регион на Западните Балкани", изтъкна Курти.

Според него в момента Косово увеличава разходите за отбрана и броя на своите войници и резервисти. "Увеличаването на броя на войниците в мироопазващите сили на НАТО KFOR (КФОР) ще подкрепи нашите отбранителни усилия", добави той.

В момента В Косово са разположени около 3800 войници от КФОР, ръководените от НАТО международни сили. Сред тях са и 70 войници от Германия. Според решението на Бундестага там могат да бъдат изпратени до 400 германски войници.

Последните месеци обстановката в Косово бе белязана с ескалация на напрежението заради действия, които засегнатите страни смятат за враждебни и неприемливи. Наложи се намесата на ЕС и САЩ за временно охлаждане на конфронтацията.

ОЩЕ: Косово отваря граничните пунктове със Сърбия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес