Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Албания: Сърбия получава дарения от ЕС, но е въоръжавана от Русия

29 септември 2021, 14:15 часа • 2671 прочитания

Сърбия получава дарения от ЕС, но продължава да бъде въоръжавана от Русия и Китай. Това заяви косовският премиер Албин Курти на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която говори и за решението на правителството за регистрационните номера, съобщава „Газета Експрес“.

Той каза, че са приложили старо споразумение по отношение на регистрационните номера, но Сърбия е реагирала решително, като е позиционирала оръжия руско производство.

"На граничните пунктове Бърняк и Яринье не сме взели никакво ново решение, освен да приложим старо споразумение. За съжаление Сърбия реагира остро, като позиционира военни сили и оръжия като руски танкове и изтребители", каза Курти.

„За съжаление, ние сме в ситуация, в която Сърбия получава дарения от ЕС и въпреки че получава тези дарения без да се придържа към ценностите, тя трябва да бъде демократизирана, а не въоръжавана от Русия и Китай“, каза Курти.

Той каза още, че атаките в Зубин Поток са следствие от провокативните изявления на Вучич.

"Изисках да бъдат осъдени атаките в Зубин Поток и Звечан, тъй като тези атаки дойдоха след провокативните изявления на президента на Сърбия и след военните демонстрации на границата с Косово", коментира той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес