Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преговори за бъдещото правителство на Косово

15 октомври 2019, 16:05 часа • 1537 прочитания

Лидерът на движение „Самоопределение” Албин Курти започна предварителни разговори за състава на бъдещия кабинет, съобщава агенция „Ина”, цитирана от БГНЕС. Източници от движението твърдят, че вече са определени имената на част от потенциалните министри.

Според Курти, три основни министерства трябва да бъдат ръководени от представители на неговата партия: на финансите, на здравеопазването и на вътрешните работи.

Професорът по макроикономика Бесник Бесими е вероятният бъдещ министър на финансите. За министър на здравеопазването се спряга Арбен Вития.

Две имена се спрягат за силовото Министерство на вътрешните работи - Глаук Конюфца и Реджеп Селими.

Вече се появиха съобщения в медиите, че движение „Самоопределение” и Демократичната лига на Косово (ДЛК) са готови с проект на коалиционно споразумение, в което са разпределени бъдещите министерски постове. Твърди се, че екипи на двете победили в изборите политически сили вече работят и по управленската програма.

Според споразумението, „Самоопределение” и ДЛК са се договорили за разделяне на министерските и заместник-министерските постове. Председателят на парламента ще бъде от ДЛК. Съгласно споразумението, първият вицепремиер в правителството, ръководено от Албин Курти, също ще бъде от ДЛК.

Очаква се министерствата на диаспората и на европейската интеграция да бъдат обединени с Министерството на външните работи.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес