Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не на капитулацията": В Белград протестираха срещу мирния план за Косово (ВИДЕО)

17 март 2023, 23:56 часа • 1588 прочитания

Няколко хиляди души протестираха тази вечер в Белград срещу плана за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Демонстрацията е в навечерието на новия кръг от преговори на високо равнище по него в Скопие, предаде АФП.

Сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти ще проведат разговори на среща утре в Република Северна Македония, която ще бъде председателствана от ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

Преговорите ще се съсредоточат върху това как да се изпълни споразумението от 11 точки, което ЕС представи, за да помогне да се сложи край на десетилетията на вражда между Сърбия и нейната бивша провинция, която обяви независимост през 2008 г.

Според фотограф на АФП около 4000 души са се събрали в петък вечерта пред катедралата "Свети Сава" в центъра на Белград, след което са тръгнали на шествие към президентството. "Не на капитулацията!", гласеше огромен плакат, носен от протестиращите. "Този план, който ни е представен като компромис, води директно до създаването на "Велика Албания", заяви пред множеството Милица Джурджевич Стаменковски, ръководител на ултранационалистическата група "Заветници".

Подобно на други оратори, тя разкритикува политиката на Вучич по този въпрос. "Призоваваме го да отхвърли всичко утре в Охрид. Този ултиматум... това не е споразумение, а предателство". Множеството скандираше "Предателство!" и "Да живее Путин!", предаде БГНЕС.

Напрежението между Сърбия и Косово, чието население от 1,8 млн. души е предимно от етнически албанци, все още е преобладаващо близо 25 години след войната между етнически албански бунтовници и сръбски сили. Сърбия все още отказва да признае независимостта на Косово, а между местните власти и сръбското малцинство в Косово избухват размирици. Последните разговори се проведоха след месеци на дипломатически совалки за прокарване на плана на ЕС, подкрепен от САЩ и всички 27 лидери от блока.

Срещата утре се провежда, след като двете страни не успяха да постигнат споразумение миналия месец в Брюксел, където бе представен мирният план. Оттогава Курти и Вучич си размениха реплики, настоявайки, че все още не са решени много въпроси, които биха попречили на постигането на споразумение.

В четвъртък Борел призова двамата лидери да покажат "смелост" на новите разговори и да се споразумеят как да приложат плана. Нормализирането на връзките между двете страни е "важна стъпка" към постигането на целите им за присъединяване към ЕС един ден, написа той в блога си.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес