Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-малко 20 жертви взе водната стихия в Скопие (ВИДЕО)

07 август 2016, 17:03 часа • 2776 прочитания

Най-малко 20 души са загинали при снощните наводнения в столицата на съседна Македония.

Шестима се водят безследно изчезнали, стотици са ранените. Над 100 души са евакуирани от засегнатите райони, основно от района на Скопие. Според властите в Македония става въпрос „за невиждана катастрофа”. Вятърът на моменти е бил с пориви над 80 км в час. На места се излял дъжд от 95 л на кв. м., съобщи БГНЕС.

Ръководителят на Кризисния щаб Никола Тодоров, който е и министър на здравеопазването, съобщи, че ще бъде обявено извънредно положение за 15 дни за областите Скопие и Тетово. За справяне с положението освен служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, участват още и екипи на Министерството на здравеопазването и на Спешната помощ.

„До момента успяхме да спасим над 100 души, които бяха блокирани и животът им беше застрашен, каза Тодоров. Кметът на Скопие Коце Траяновски съобщи че най критично е положението в кварталите „Гази баба”, „Ченто”, Стайковци, „Срешево”, „Смилковци” и околните села.

Червеният кръст също се е включил в акциите за подпомагане на пострадалите. Властите призоваха хората да пият само и единствено бутилирана минерална вода. Те предупредиха хората да не използват никакви зеленчуци от градините, тъй като те по всяка вероятност са замърсени. Препоръчано е там, където е спирал токът останалата в хладилниците храна да бъде изхвърлена.

Днес се проведоха извънредни заседания на правителството и на община Скопие. От армията съобщиха, че са включили по искане на президента Георге Иванов всички налични средства за подпомагане на населението и отстраняване на щетите.

В Скопие са открити няколко пункта за раздаване на помощи от първа необходимост – храна, вода и други продукти.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес