Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медия в Северна Македония препечата български анализ за страната и Каракачанов

13 януари 2021, 15:38 часа • 9664 прочитания

„Анексът, който България твърди, че е предложила към настоящото споразумение със С. "Македония е провал на вицепремиера Красимир Каракачанов," пише българският експерт по международно право и дипломат Велизар Енчев, пише медията в съседната ни страна lokalno.mk.

Бившият български посланик в Хърватия обърна внимание на факта, че съдържанието на предполагаемото приложение по някаква причина стана известно благодарение на македонските медии, а не на българското правителство, въпреки факта, че българският вицепремиер Красимир Каракачанов преди това е говорил за проект на анекс.

Според Енчев авторът на 12-те точки от приложението е Каракачанов, а съответното изявление е признание за неговия провал, така че самото Споразумение може да се счита за неуспешно.

"Това споразумение е нашият дипломатически провал, защото съдържа член номер две, благодарение на който Скопие получи безусловна подкрепа за присъединяване към НАТО", написа Енчев на страницата си във Facebook.

Енчев смята, че всички искания, които България обяви миналата година, трябва да бъдат отразени в самото споразумение. Между другото, през 2019 г. българският парламент поиска С. Македония да изостави речта на омразата срещу българите, да не изкривява историческите факти и да използва термина „официален език на Република Северна Македония“ вместо „македонски език“.

"България обаче не е включила тези изисквания, за да може нейните съседи да се присъединят гладко към НАТО," каза той.

„На 1 август 2017 г. нашето правителство умишлено затвори очите си за тези 12 точки, защото тогава провалът на влизането на Македония в ЕС ще бъде провал на министъра на отбраната Каракачанов, който ще си навлече гнева на Вашингтон“, заключи Енчев.

На 10 януари вицепремиерът заяви, че съседите могат да получат подкрепа за започване на преговори с Европейския съюз през януари или февруари, ако подпишат анекс към споразумението, представено от България.

Още: Енчев: Научихме важна новина за българо-македонските преговори от македонските медии

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес