Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Курти: Искаме освобождаването на полицаите и натиск от международната общност върху Сърбия

15 юни 2023, 14:21 часа • 1757 прочитания

Призив международната общност да окаже натиск върху Сърбия, за да спре агресията срещу Косово, както и да върне тримата отвлечени полицаи от територията на страната отправиха косовският министър-председател Албин Курти и министърът на вътрешните работи Джелал Свечла, съобщи „Косова Прес“.

Този акт нарушава суверенитета на Косово, а също така е отмъщение на Сърбия за ареста на престъпника Милун Миленкович-Луне от косовската полиция, подчерта Курти на пресконференция, проведена след заседание на Съвета за сигурност.

Курти добави, че вземането на косовски полицаи като заложници от сръбски специални части също може да е нарушение на Резолюция 1244, отбелязвайки, че главнокомандващият на КФОР често споменава тази резолюция.

Министър Свечла заяви, че Сърбия умишлено изопачава събитията на място, твърдейки, че уж "полицията е била на територията на Сърбия". Той твърди, че вчерашната операция е извършена от специалните военни части на Сърбия, като добави, че все още не е известно къде Белград държи косовските полицаи.

ОЩЕ: Курти: Не съм получавал ултиматум от международната общност

По отношение на коментара, който върховният представител на ЕС Жозеп Борел направи за ареста на ръководителя на така наречената „Гражданска отбрана“ Милун Миленкович–Луне, премиерът Курти каза, че „полицейските операции не са работа на никой европейски служител“.

Косовските власти обвиняват Милун Миленкович-Луне в тероризъм, насилствена промяна на конституционния ред, както застрашаване на лице под международна закрила. Миленкович беше арестуван в северната част на Косовска Митровица.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес