Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косовските албанци масово напускат страната

08 февруари 2015, 12:54 часа • 27063 прочитания

И през изминалата нощ десетина препълнени автобуси потеглиха от автогарата на Прищина в посока Западна Европа. Пътуващите напускат родината си с надежда за по-добър живот, пише излизащият в Прищина вестник "Зери", цитиран от БГНЕС.

Изданието подчертава, че строгият контрол и задържането на стотици косовски албанци от страна на унгарските и сръбските власти не спира емигрантската вълна. Масовото напускане на Косово обезлюди цели градове, а предприемачите се оплакват от рязко спиране на оборотите и спад на търговията.

Седем години след обявяването на независимостта гражданите вече са загубили надеждата за по-добър живот и икономическа перспектива. Много от тях се намират на ръба на бедността, пише още "Зери".

Всички билети за следващите дни вече са закупени на автогарата в столицата. В сравнение с края на миналата година броят на жителите на Прищина, Гниляне, Вучитрън и Урошевац значително са намалели, пише още изданието. В края на миналата седмица друго местно издание "Коха Диторе" съобщи, че всеки месец над 20 000 косовски албанци напускат страната.

Граничните власти в Унгария само за един ден задържаха над 1200 нелегални косовски емигранти в страната. В петък парламентът на Косово прие специална резолюция за спиране на емигрантската вълна. Документът бе гласуван с голямо мнозинство в пленарна зала.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес