Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косовският премиер: Проблемите на Балканите идват от Белград и връзката му с Русия

27 май 2022, 23:00 часа • 2532 прочитания

Проблемите на Балканите произхождат само от Сърбия, като съюзник на Руската федерация. Това заяви косовският премиер Албин Курти, цитиран от БГНЕС.

Курти каза, че по време на срещите си с официални лица в Съединените щати е обсъдил, наред с други неща, проблемите, пред които са изправени в момента Балканите.

Според Курти регионът на Балканите е застрашен само от Белград, „а сега от тесните му връзки с Руската федерация и нейната неоправдана, незаконна и непредизвикана агресия срещу Украйна“.

Говорейки пред репортери малко след 20-дневен престой в САЩ и по-късно участие в икономическия форум в Давос, Швейцария, косовският премиер каза, че срещите му с американски бизнесмени и официални лица са били насочени към привличане на инвестиции в Косово и сигурността на страната. 

"Имах две основни цели по време на това посещение в Съединените щати: първата беше инвестирането в Косово, а втората беше сигурността на Косово. Имах срещи с различни компании, които запознах с развитието на Косово и възможностите за инвестиции. Втората беше въпросът за сигурността на Косово, в светлината на проблемите, които имаме на Балканите, и тези проблеми произтичат само от официален Белград, а сега от тесните му връзки със страна във война, тоест с Руската федерация и нейната неоправдана, незаконна и непредизвикана агресия срещу Украйна", каза Курти.

По думите му той е търсил подкрепа от САЩ за членството на страната му в Съвета на Европа, както и за програмата „Партньорство за мир“, като „първата и най-важна стъпка към членство в НАТО“.

По отношение на диалога между Косово и Сърбия за нормализиране на отношенията между двете страни Курти каза, че за да се постигне напредък в тази посока, "Белград трябва да се промени", за да се постигне окончателно решение с взаимно признаване на двете страни.

„Белград трябва да се промени и диалогът трябва да доведе до правно обвързващо споразумение за пълно нормализиране на отношенията, в което централно място ще има взаимно признаване“, каза Курти.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес