Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Давутоглу: Готови сме да обсъждаме всички вътрешни и външни теми с ЕС

19 януари 2014, 16:07 часа • 26773 прочитания

Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу заяви, че е готов да разговаря по всички теми с Евросъюза, включително сегашната политическа криза в страната му и спорните проекти за реформи, предаде БГНЕС.

Готови сме да обсъдим всичко, включително въпроса за Висшия съвет на съдиите и прокурорите (HSYK), каза Давутоглу пред журналисти при пътуване в южната провинция Адана, имайки предвид проекта на ислямисткото правителство да засили контрола върху този орган.

Ако нещо противоречи на нормите на ЕС, ние ще изслушаме забележките на 28-те членки, каза той, като наблегна на изискването за независимостта на правосъдието. Давутоглу ще придружи премиера Реджеп Ердоган в първата му визита в Брюксел от пет години, която започва във вторник.

Готови сме да чуем всяка критика или всяко становище, доколкото критиките и мненията се основават на стандартите и нормите, които са в сила в Европейския съюз, изтъкна Давутоглу.

Същевременно той предупреди Брюксел да не възприема "дискриминационно отношение" към Турция. Той настоява ЕС незабавно да отвори 23-а и 24-а преговорни глави за присъединяването на страната, които се отнасят до правовата държава и съдебната система.

Нека преговаряме възможно по-бързо, призова той Евросъюза и обеща никога да не отстъпва от демократичните норми.

Усилията на Турция да стане членка на ЕС, които официално стартираха през 2005 г., са в мъртва точка, по-специално заради териториалния спор с Кипър, който е член на ЕС, и противопоставянето на Франция и Германия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес