Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бурен протест посрещна Давутоглу в Армения

12 декември 2013, 14:03 часа • 40264 прочитания

Изненадващата визита на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Армения предизвика огромен протест в Ереван, предаде Агенция "Фокус".

Официалната цел на визитата е участие в министерска среща на страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС), но днес по обяд е предвиден и отделен разговор с арменския външен министър Едуард Налбантян.

Още от ранните сутрешни часове хотелът, където се провежда форума на ЧИС, е обсаден от протестиращи, които настояват Турция да признае арменския геноцид и издигат различни транспаранти и плакати в това отношение. Протестиращите са сложили на земята турски знамена, а върху което са поставили знака за задраскване.
Властите се принудиха да вкарат в хотела Ахмет Давутоглу от друг вход, а не от официалния, пред който са застанали протестиращите.

Както е добре известно, Турция отказва да признае арменския геноцид. Историческото събитие, което е признато от редица държави за геноцид, се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци, извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес