Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Вучич подава оставка от Сръбската прогресивна партия до дни

14 май 2023, 15:02 часа • 3349 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич е казал пред репортери, че скоро ще напусне поста лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП).

"След няколко дни вече няма да бъда председател на политическа партия. И за това те (противници – ред.) излъгаха, че никога няма да стане. Ще обясня всичко на хората на този голям конгрес", каза той.

Конгресът на СНП е насрочен за 26 май. Според Вучич той трябва да стане най-големият в историята на Сърбия и да вземе важни решения за партията и страната. Освен това президентът декларира желанието си да създаде широко надпартийно движение, предава БГНЕС.

Вучич каза в интервю, че "Майдан" в Сърбия, както се случи в Киев през 2014 г., няма да се случи. "Нов Майдан в Белград? Няма да има нов Майдан в Белград, това е всичко, което мога да ви кажа. Няма да се случи и е невъзможно. Докато хората не кажат и когато кажат, няма нужда от Майдан, така работи демокрацията. Аз няма да се държа на стола до последния ден, както някои други", каза Вучич пред репортери.

ОЩЕ: Вучич: Сърбия няма да влезе в НАТО, докато аз съм президент

Президентът на Сърбия по-рано даде да се разбере, че въпреки исканията на опозицията, няма да уволни шефа на МВР Братислав Гашич заради двата случая на масови убийства, извършени от ученици. Той не изключи възможността да се вземе решение за нови парламентарни избори.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес