Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албанците не приемали единствено имената Славянска или Национална република Македония

17 януари 2018, 16:30 часа • 1600 прочитания

В решението за името на Македония е необходимо и участието на опозицията. Това заяви Али Ахмети, лидер на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ)

„За да има приемливо решение, със сигурност с него трябва да се съгласи и опозицията. Трябва да има политическо и национално съгласие на общностите, особено между двете най-големи общности, македонците и албанците“, заяви Ахмети в интервю за телевизия Алсат М.

Според политика добър сигнал за намиране на решение по спора за името е насърчаването, което идва от официални лица от Вашингтон и Брюксел, но и от Германия, Франция и Великобритания компромис да бъде постигнат преди срещата на върха на НАТО през юли, на която Македония да бъде приета за най-нов член на НАТО, предаде БГНЕС.

„Албанската общност винаги е била заинтересована от решаването на този проблем, но сме внимателни, имайки предвид чувствата на македонците, но не ни е все едно, защото това е и наша държава. За албанците единственото неприемливо име е Славянска или национална република Македония, защото и ние сме част от нея като история и култура“, заяви той.

В интервюто Ахмети потвърди, че правителството обмисля махането на някои от паметниците, вдигнати по проекта „Скопие 2014“, както и за промяна на името на летището „Александър Велики“, което би било сигнал и към Гърция, и към международната общност.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес