Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривени боеприпаси в склад на "Хамас" са довели до голямата трагедия в Рафах?

30 май 2024, 15:54 часа • 2516 прочитания

Разследването на смъртоносния удар в Рафах отпреди няколко дни потвърждава подозренията, че пожарът в бежанския лагер е свързан с детонация в склад за оръжие на "Хамас", разположен там. Това твърди руската служба на германския таблоид Bild.

Още: Десетки загинали и ранени след израелски удар по Рафах (ВИДЕО)

В неделя израелските военновъздушни сили убиха високопоставени командири на "Хамас" - Ясин Рабия и Халед Нагар - в Ивицата Газа. След нападението в лагера в Рафах избухна голям пожар. Контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в анклава съобщи, че са загинали 45 души, има и стотици ранени.

Агенцията за гражданска защита на Газа заяви, че израелските удари са били отправени към район, където според нея живеят 100 000 разселени лица.

Снимка: Getty Images

Нова версия

Сега се появяват все повече доказателства, че трагедията не е станала в резултат на израелско нападение, а поради детонация на боеприпаси в склад на екстремистите.

Още: Съветът за сигурност на ООН с извънредно заседание след удара в Рафах

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че военновъздушните сили са използвали две малки прецизни бомби, съдържащи 17 килограма експлозиви. Точно това не би могло да предизвика пожар с подобни измерения, пише Bild. Разследва се възможността за вторични експлозии.

Запис на прехванат телефонен разговор между двама жители на Газа също потвърждава, че експлозиите са станали в таен оръжеен склад на "Хамас".

Припомняме, че Израел пое контрол над цялата сухопътна граница на Ивицата Газа, като откъсна Рафах от Египет: Израелската армия пое контрола над стратегически коридор между Газа и Египет.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес