Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войните не се печелят в бели ръкавици: За бойната мощ на "Хамас" година по-късно

07 октомври 2024, 14:42 часа • 618 прочитания

През първия ден от войната между "Хамас" и Израел, 7 октомври 2023 г.,  от ислямистката групировка са изстреляли 4300 ракети по израелска територия. Година по-късно, на 7 октомври 2024 г., от Ивицата Газа са пуснати само 10 ракети по южната и централна част на Израел. Такава е равносметката на военната мощ на "Хамас" към днешна дата, пише руският политически журналист Дмитрий Дубов, който от 30 години работи в Израел, в по-голямата си част от тях за израелската телевизия "Канал 9".

Ето на какво обръща внимание той в канала си в Telegram:

Само десетина ракети

"От една страна цифрите говорят сами за себе си. Веднага става ясно, че година след 7-ми октомври, "Хамас" се опитва да направи максимално възможното, за да ни покаже, че той е все още е тук и е жив. И десет ракети, плюс-минус, е всичко, на което той е способен като резултат."

Но защо ги има и тях?

"И въпреки това може да си зададем въпроса: а защо след една година бойни действия "Хамас" все още има ракети, способни да достигнат до централните части на страната ни? И щом е така, колко още са му останали?

Още: Израелски журналист: Нашите съседи са в робовладелския строй и миролюбието го приемат за слабост

Съгласен с тези, които днес казват, че най-добрият отговор на този обстрел е да бъде изравнен със земята районът, откъдето те биват изстрелвани. В рамките на съществуващите правила, но войните не се печелят в бели ръкавици. Не бива да се оставят без отговор обстрелите на своята територия - и не е важно, за каква точно територия иде реч."

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес