Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Воден апокалипсис и в Истанбул, има жертви

06 септември 2023, 08:25 часа • 3976 прочитания

Поройният дъжд, който се изля през последното денонощие в Истанбул, причини наводнения в градското метро. Улиците се наводниха и станаха като море, във водата плуваха дървета, мостове и приземни етажи бяха залети с вода, хиляди граждани останаха с часове блокирани на спирките на превозните средства от градския транспорт.

ОЩЕ: Две жертви на наводненията в Истанбул, потоп и в Гърция (ВИДЕА)

Водната стихия удари кварталите "Арнавуткьой" и "Башакшехир" в европейската част на мегаполиса. Заради наводненията бе спряно метрото в района на "Башакшехир", съобщи телевизия А Хабер. Дъждът бе придружен от силен вятър, който на места изскубна дървета.

Двама души са се удавили в поройните валежи, заяви истанбулската областна управа пред телевизия А Хабер. Те са били отнесени от наводненията, които са засегнали кварталите "Башакшехир" и "Кючюкчекмедже" в европейската част на града.

Петима души са ранени и са откарани с линейки в болниците. Няма опасност за живота им.

Валията на Истанбул Давут Гюл призова гражданите да бъдат внимателни с оглед ситуацията с наводненията. Той отправи призив към шофьорите и куриерите с мотори да излизат на пътя.

ОЩЕ: Истанбул е на прага на спиране на водата: Нивото в язовирите е плашещо

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу заяви, че в засегнатите райони са паднали по 150 литра дъжд на квадратен метър.

Спасителни екипи на истанбулската община, наброяващи две хиляди души, много машини и техника и над 50 линейки са изпратени в пострадалите райони за справяне с последиците от наводненията, каза Имамоглу, пише БГНЕС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес