Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН настоя за отговорност за взривовете в Ливан

18 септември 2024, 17:43 часа • 773 прочитания

"Тези, които са отговорни за смъртоносната вълна от експлозии в Ливан, насочени срещу пейджъри, използвани от членовете на войнствената групировка "Хизбула", трябва да бъдат подведени под отговорност", заяви ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от АФП.

Той определи взривовете като "шокиращи" и добави, че въздействието им върху цивилното население е "неприемливо". "Страхът и терорът, които са отприщени, са дълбоки", каза той.

"Едновременното поразяване на хиляди лица, независимо дали са цивилни или членове на въоръжени групировки, без да се знае кой е притежавал набелязаните устройства, тяхното местоположение и обкръжението им по време на нападението, нарушава международното право в областта на правата на човека и, доколкото е приложимо, международното хуманитарно право", заяви още той.

Още: NYT: Иранският посланик в Ливан е загубил око след взривен пейджър

"Трябва да се проведе независимо, задълбочено и прозрачно разследване на обстоятелствата на тези масови експлозии. Тези, които са наредили и извършили такава атака, трябва да бъдат подведени под отговорност", категоричен е Тюрк.

Още: Стана известно как е било организирано взривяването на хилядите пейджъри на "Хизбула"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес