Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел обяви нова фаза на войната

18 септември 2024, 22:22 часа • 1795 прочитания

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви, че Израел е „в началото на нова фаза на войната“, съобщи „Скай Нюз“. Армията насочва вниманието си към северния фронт с Ливан. „Намираме се в началото на нова фаза във войната - тя изисква смелост, решителност и постоянство“, заяви Галант пред израелските войници.

В разговор с израелските войници Галант не споменава за експлозиите на електронни устройства в Бейрут, но похвали работата на израелската армия и службите за сигурност, като заяви, че „резултатите са много впечатляващи“, предаде bTV.

Още: 1000 ранени в Ливан: Пейджърите на бойци на "Хизбула" се взривиха (ВИДЕО 18+)

Военният министър на Израел заяви, че след месеци на борба с „Хамас“ в Ивицата Газа „центърът на тежестта се измества на север, като се пренасочват ресурси и сили“. Началникът на армията на страната генерал-лейтенант Херци Халеви заяви, че са изготвени планове за допълнителни действия срещу „Хизбула“.

Още: Анализ: Атаката с пейджърите по Хизбула е тежък удар за надеждите за мир в региона

Израел ще гарантира, че десетки хиляди жители, евакуирани от северните гранични райони, ще могат да се върнат по домовете си, заяви премиерът Бенямин Нетаняху. „Казвал съм го и преди, ще върнем гражданите на север по домовете им в условия на сигурност и точно това ще направим“, добави той в кратко видеообръщение, без да дава повече подробности.

Още: Общото събрание на ООН: Израел да спре окупацията си на палестински територии

Галант заяви, че израелските военни са се посветили на „една цел“ - да върнат жителите в северната част на Израел. „Ще изпълним задачите си на всички фронтове. Не сме забравили отвлечените и не сме забравили задачите си на юг, това е наш дълг и ние го изпълняваме едновременно. Тази операция се провежда от всички органи, а задачата е ясна и проста - да върнем жителите на селищата на север по домовете им в безопасност“, каза той.

Още: NYT: Иранският посланик в Ливан е загубил око след взривен пейджър

Всичко това става след два последователни дни на взривове в Ливан. Във вторник из цялата страна бяха взривени хиляди пейджъри, използвани от въоръжената групировка „Хизбула“. При нападението загинаха 12 души, сред които две деца, а близо 3000 бяха ранени. Сред пострадалите има както цивилни, така и членове на „Хизбула“.

Още: Харис призова за прекратяване на войната в Газа

А по-рано днес в Бейрут отново се чуха експлозии. Впоследствие стана ясно, че са се взривили комуникационни устройства - портативни радиостанции, използвани от ливанската въоръжена групировка „Хизбула“. При нападението са загинали 14 души, а повече от 450 са ранени, съобщава здравното министерство на Ливан.

Още: Докато погребваха убитите вчера: Нови взривове в Бейрут - на уоки-токита и радиа

През последните седмици израелските лидери отправиха поредица от предупреждения, че може да увеличат операциите срещу „Хизбула“ в Ливан, като заявиха, че трябва да спрат трансграничния обмен, за да позволят на хората да се върнат по домовете си в близост до границата.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес