Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция удължи военните си операции в Сирия и Ирак до края на октомври

02 октомври 2016, 08:29 часа • 913 прочитания

Турският парламент одобри искането на правителството за удължаване с една година на правомощията на въоръжените сили за провеждане на операции в Сирия и Ирак, предаде БГНЕС.

Гласуването по този въпрос се проведе вчера (1 октомври) в Меджлиса. Мандатът се удължава до 30 октомври 2017 година.

Мандатът изтичаше на 2 октомври и в тази връзка на 20 септември правителството поиска от законодателния орган да го удължи с още една година. В съответствие с предоставения мандат турската армия има възможност да провежда военни операции извън територията на страната, в Сирия и Ирак. Също така се позволява разполагането на територията на Турция на военни части и бази на страни, които оказват подкрепа на въоръжените сили на републиката, или са ангажирани в тези трансгранични операции.

За пръв път такъв мандат е даден на армията през 2007 г. и се отнасяше само за операции в Ирак. През 2012 г., във връзка с влошаването на кризата в Сирия и засилване на обстрела на турска територия, парламентът предостави на правителството и армията същите правомощия по отношение на тази страна. Впоследствие двата мандата бяха обединени в един.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес