Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция напредва с работата по Канал Истанбул

02 ноември 2021, 16:59 часа • 3231 прочитания

Турция се стреми да приеме „модел за изграждане и експлоатация“ за своя мегапроект за воден път в покрайнините на Истанбул, сочи доклад, цитиран от министъра на инфраструктурата и транспорта на страната Адил Караисмаилоглу.

Много от мегамащабните инфраструктурни проекти на Турция, включително магистрали, мостове, летища и болници, бяха изпълнени чрез алтернативния модел на финансиране.

Съобщава се, че Канал Истанбул се планира да бъде построен с минимални разходи от правителството, докато строителят ще го управлява за определен период и ще получава приходите от трафика на кораби.

Караисмаилоглу каза в интервю за Bloomberg News, че властите водят преговори със заинтересовани компании от Холандия, Белгия, Русия и Китай за възлагане на работа по канала.

Предназначен да облекчи натиска върху оживения проток Босфор, проектът за канал на стойност 15 милиарда долара беше стартиран в края на юни от президента Реджеп Тайип Ердоган на церемония за полагане на основите на мост над планирания маршрут.

45-километровият воден път, който ще бъде изграден през истанбулския коридор Кючукчекмедже-Сазлидере-Дурусу, ще свързва Черно море на север от Истанбул с Мраморно море на юг.

Той ще може да се похвали с капацитет от 160 кораба на ден и се очаква да създаде значителна икономическа стойност чрез намаляване на времето за преминаване на товарите и разходите, като в същото време осигурява възвръщаемост чрез събиране на такси за преминаване.

Ердоган каза, че завършването на канала ще отнеме шест години.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес