Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция може да увеличи покупките на азерски газ

04 декември 2015, 19:38 часа • 4851 прочитания

Турция обмисля различни варианти за компенсиране на отрицателното въздействие на руските мерки върху туризма и селското стопанство. Това обяви каналът „Хабертюрк”, цитирайки турският премиер Ахмет Давутоглу, който е на посещение в Азербайджан.

"Ние работим върху някои структурни мерки за компенсиране на ефекта от санкции на Русия върху нашата икономика. Можем да осигурим подкрепа на всички фирми, които страдат, включително в областта на туризма и селското стопанство”, увери той.

Давутоглу посочи "важността от поддържането на отворени канали за комуникация между Турция и Русия." "Кризата има психологическа и фактическа страна, а Русия ескалира напрежението, като не обсъжда какво следва да се случи”, обясни Давутоглу.

Турският премиер също така заяви, че срещата на министрите на външните работи на двете страни в Белград "е положителна и цивилизована."

Давутоглу съобщи, че има възможност страната му да увеличи покупките на газ от Азербайджан през газопровода ТАНАП, предаде Reuters.

Вчера стана известно, че Турция и Азербайджан са се договорили за завършване на проекта ТАНАП за транспортиране на азербайджански газ до Турция и Европа преди 2018 г.

Турция е вторият по големина пазар за руски природен газ. Тя покрива до 60% от нуждите си от руския внос. Анкара внася "синьо гориво" от Азербайджан, което ще се увеличи с още 6 милиарда куб.м. през 2019 г., когато най-вероятно заработи проектирания тръбопровод ТАНАП. Малки количества газ Турция внася и от Иран, но почти всяка година през зимния период тези доставки биват спирани. По тази причина на Анкара й се налага да се обръща към Русия с молба за увеличаване на получаваните количества газ от "Син поток".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес