Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветът за сигурност на ООН призова за повече хуманитарна помощ за Газа

22 декември 2023, 20:50 часа • 911 прочитания

След дни на спорове Съветът за сигурност на ООН днес прие резолюция, призоваваща за повече хуманитарна помощ за цивилното население в ивицата Газа. Тонът на текста на документа беше значително смекчен от първоначалния вариант, което позволи на САЩ, най-големият поддръжник на Израел, да се въздържат при гласуването, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Още: След ветото: САЩ ще подкрепят преработената резолюция за Газа в ООН

Съветът за сигурност отложи гласуването на новата резолюция за войната в Газа няколко пъти тази седмица, след като изглеждаше вероятно САЩ, в качеството си на постоянен член на този орган на ООН, да наложат вето на внесения от Обединените арабски емирства проект, за да защитят интересите на Израел.

Русия и САЩ се въздържаха

Значителни отстъпки от страна на преговарящите предотвратиха провала на резолюцията в последния момент. Общо 13 от 15-те държави в Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на текста, като Русия и САЩ се въздържаха.

Резолюцията, която е задължителна по силата на международното право, призовава Израел да осигури "незабавен хуманитарен достъп" до ивицата Газа, както и да създаде "условия за устойчиво прекратяване на военните действия".

Още: Глад в Газа предвижда ООН заради войната

По спорния въпрос как да се проверяват доставките на помощи, които отиват в Газа, членовете на Съвета се споразумяха да назначат отговорен координатор на ООН, който също така да осигури ускоряване на доставките в сътрудничество с всички участници.

Други пасажи обаче бяха заличени след натиск от страна на САЩ, включително параграф, в който се осъждат "всички нарушения на международното хуманитарно право, включително всички безразборни нападения срещу цивилни граждани и граждански обекти".

Не беше включено и искането за незабавно прекратяване на военните действия, за да се даде възможност за доставка на помощи.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес