Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ унищожиха десетки ракети в Йемен

18 януари 2024, 05:55 часа • 3456 прочитания

САЩ унищожиха десетки ракети в Йемен, които бяха готови за изстрелване и представляваха заплаха за цивилни и военни плавателни съдове, съобщи американската армия.

Ракетите са непосредствена заплаха за търговските кораби

Силите на САЩ "нанесоха удари с 14 ракети "Томахоук" по установки с ракети на хутите, подкрепяни от Иран, които бяха заредени, за да бъдат изстреляни в контролирани от хутите райони в Йемен. Тези ракети на изстрелващите релси представляваха непосредствена заплаха за търговските кораби", се казва в изявление на Централното командване на САЩ в социалните медии.

Операцията стана факт, след като хутите обявиха, че са атакували американски кораб край бреговете на разкъсаната от война страна. Хутите са уцелили американския кораб Genco Picardy в Аденския залив - не се съобщава да има сериозни щети.

Дрон удари кораб в Аденския залив край бреговете на Йемен, съобщи британска агенция за морска сигурност. "Кораб е бил ударен откъм левия борд", каза агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO), добавяйки, че пожарът на борда е потушен и "корабът и екипажът са в безопасност". Централното командване на САЩ потвърди, че става въпрос за Genco Picardy.

Още: Байдън обсъжда помощта за Украйна и Израел с Конгреса

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес