Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ потвърдиха: Спрели са продажбата на тежки бомби за Израел заради Рафах

08 май 2024, 09:35 часа • 1214 прочитания

Администрацията на американския президент Джо Байдън потвърди, че наскоро е задържала голяма пратка от 900-килограмови и 225-килограмови бомби за Израел. Опасенията на Вашингтон са, че израелската армия може да ги използва при мащабна сухопътна операция в южния град Рафах в Ивицата Газа.

Вчера, 7 май, израелските сили нахлуха в Рафах с танкове, превзеха граничния пункт с Египет от палестинската му страна и издигнаха знамена: Израелската армия превзе Рафах - единствената точка за официално преминаване между Газа и Египет (ВИДЕА).

Няколко дни по-рано американската медия Axios, позовавайки се на свои източници, съобщи, че наскоро Байдън е спрял доставката на произведени в САЩ боеприпаси за Израел.

Още: САЩ: Граничният пункт "Керем Шалом" ще бъде отворен утре

САЩ са твърдо против операция в Рафах

Това е първият случай от началото на войната между Израел и "Хамас", в който САЩ задържат пратка с оръжие за израелските сили (ЦАХАЛ), на които доставят почти постоянно от 7 октомври насам.

Вашингтон категорично се противопоставя на голяма офанзива в Рафах - убеден, че Израел няма как да я проведе по начин, който да гарантира безопасността на над 1 милион палестинци, укриващи се там. Те бяха разселени на юг при израелската офанзива в северната част на анклава.

Снимка: Getty Images

През последните месеци САЩ проведоха няколко виртуални срещи с високопоставени израелски представители, за да изразят опасенията си относно потенциална операция в Рафах и да представят алтернативи за това как Израел може да удари "Хамас" в града, вместо да извършва пълномащабно нахлуване. Тези разговори ще продължат, но Белият дом е преценил, че те не са били достатъчни за изразяване на загрижеността на САЩ, заяви високопоставен служител от администрацията на Байдън пред The Times of Israel.

Още: Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа

"Тъй като миналия месец израелските лидери сякаш се приближаваха към момента на вземане на решение за подобна операция, започнахме внимателно да разглеждаме предложените трансфери на конкретни оръжия за Израел, които биха могли да бъдат използвани в Рафах", каза източникът.

Пълномащабно нахлуване на израелските сили в Рафах би било „стратегическа грешка, политическо бедствие и хуманитарен кошмар“, предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутереш.

Завземането и затварянето на контролно-пропускателния пункт Рафах в Газа от страна на Израел поражда опасения, че и без това оскъдните хранителни и медицински доставки ще бъдат допълнително изчерпани и ще доведат до хуманитарна катастрофа.

Още: ООН за затварянето на граничния пункт Рафах: Газа има гориво само за един ден

Още задържани оръжия

От думите му се разбра, че потвърждава и съобщенията, че САЩ са забавили продажбата на съвместни боеприпаси за пряко нападение (JDAM) на Израел, но уточни, че тази сделка е на много по-ранен етап от пратката тежки бомби, която е била задържана миналата седмица. Разглежданите оръжейни пратки са получени от средства, отпуснати преди години, и не са част от помощта, която Конгресът одобри за Израел миналия месец. САЩ съвсем скоро одобриха също така още оръжия и оборудване за Израел на стойност 827 млн. долара.

Още: Вашингтон: Надяваме се Израел и Хамас да преодолеят различията си

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес