Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще очаква обяснение от Ердоган заради думите му, че иска да сваля Асад

30 ноември 2016, 14:19 часа • 2890 прочитания

Изявлението на турския президент Реджеп Ердоган, че операция „Щитът на Ефрат“ е насочена срещу управлението на сирийския президент Башар Асад и цели свалянето му, предизвика реакция на официален Кремъл. Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви, че Русия се надява в скоро време Анкара да разясни думите на Ердоган, предаде ТАСС.

По думите на Песков за Русия е новост казаното от Ердоган – че операцията на Турция в Сирия цели свалянето на Асад. „Безусловно се надяваме, че в скоро време ще има разяснение от турска страна на тези думи“, каза Песков. Според него изявлението на Ердоган относно Асад е „много сериозно“.

Говорителят на Кремъл заяви и, че изявлението на Ердоган е в пълен дисонанс с всички турски позиции до този момент. Освен това думите на турския президент са в противовес и с руската позиция в подкрепа на Асад, добави Песков, като подчерта, че са в противовес на руската държавна позиция, която е пратила в защита на „единствения легитимен режим в Сирия“ руски военни части.

В отговор на въпроса може ли позицията на Ердоган да повлияе на отношенията между Анкара и Москва говорителят посочи, че към момента не са уместни „принципни и хипотетични разсъждения“. Песков увери, че Путин и Ердоган са в постоянен контакт и че при последния телефонен разговор между тях турският президент не е говорил изобщо за действия на турската армия срещу режима на Башар Асад.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес