Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия с обвинение: "Ислямска държава" се въоръжава от специални служби на "определени държави"

24 август 2018, 05:45 часа • 5913 прочитания

"Ислямска държава" получава оръжие от източници, свързани със специалните служби на определени държави. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, съобщава Агенция "Фокус", позовавайки се на РИА Новости.

"Продължават да се трупат свидетелства за осъществяването на доставки на оръжие за "Ислямска държава" отвън, в това число през полулегални структури или дори под покровителството на специалните служби на определени страни", заяви Небензя. Той предупреди, че е "напълно възможно честотата на терористичните атаки да се увеличи, най-вече в сирийската провинция Идлиб".

Дипломатът напомни, че при "подкрепата на въоръжените сили на Русия в Сирия" от терористите са освободени повече от 1400 населени места, а повече от 96% от територията на страната е преминала под контрола на войските на Башар Асад и отрядите на народното опълчение. "Вследствие от това повече от 1,5 млн. сирийски бежанци вече успяха да се завърнат в родината си“, отбеляза Небензя.

Същевременно Небензя каза, че "Ислямска държава" се концентрира върху нови източници на финансиране, като активно влага пари в туристическия бизнес, селското стопанство, а също така "играе" на фондовите борси.

"След нанасянето на удар на системата за контрабанда на петрол, терористите се концертираха върху нови източници за финансова и материална подкрепа. Фиксира се спекулация на фондовите борси и стремеж да се инвестира в легални сектори на икономиката в редица страни", заяви Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той допълни, че терористичната групировка "продължава да се бори за контрола над наркотиците, в точа число в Афганистан".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес