Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди Тръмп, с Ким Чен Ун се срещна Сергей Лавров (ВИДЕО)

31 май 2018, 12:12 часа • 1548 прочитания

Малко след като световните медии обявиха, че американският държавен секретар Майк Помпео е посрещнал пратеника на Ким Чен Ун - Ким Йон Чол, руското външно министерство обяви, че визитата на Сергей Лавров в Пхенян е приключила успешно.

В севернокорейската столица Лавров се срещна с Ким Чен Ун. Официалното съобщение, цитирано от ТАСС, сочи, че двамата са говорили по широк кръг теми и е поставен акцент за дипломатическо урегулиране на всички проблеми на региона. Отбелязана е и 70-тата годишнина от "дружбата и сътрудничеството" между Русия и КНДР.

Междувременно AFP съобщи, че Лавров е говорил с Майк Помпео, като инициативата за разговора е дошла от американска страна. Помпео е повдигнал въпроса за руската намеса в изборния процес в САЩ и е поискал Москва да вземе мерки, за да бъдат по-добри отношенията със САЩ. Лавров се е съгласил да работи с Помпео "за преодоляване на съществуващите разногласия".

Иначе на срещата с Ким Йон Чол, Помпео е говорил за процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров. Чол е най-високопоставеният дипломат от КНДР, който дойде в САЩ от 18 години.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес